Opšta Bolnica Nikšić ove godine aktivno se uključila u kampanju o podizanju svijesti o prevenciji raka kože.
U saradnji sa Opštinom Nikšić, i RTCG urađena je kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti da o koži i promjenama koje se javljaju treba brinuti na vrijeme.


Opština Nikšić je projekat podržala bibordom, a RTCG je uradila promotivni spot, za koji su bili angažovani volonteri koji su dali svoj doprinos kampanji.

Imena koja su podržala ovu akciju su: Vlado Šćepanović košarkaški trener, Vladimir Gojković selektor vaterpolo reprezentacije, doc dr sc. med Zoran Terzić Specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, Sara Vujošević Jovanović (operska umjetnica, dr muzikologije), dr sc. med Ana Popović dermatovenerolog Nacionalni koordinator, doc. dr umjetnosti Zdravko Delibašić, likovni umjetnik, Sanja Popovic glumica, Vladana predstavnica Eurosonga, Marija Vujović Vukčević, top model, Vojo Kaluđerović, producent i doc dr Zdravko Delibašić, likovni umjetnik, kao i voditeljka RTCG Dajana Golubović.

Dermatolozi u Crnoj Gori rade predano na podizanju svijesti o prevenciji raka kože i njegovoj uzročno-posljedičnoj vezi sa izlaganjem suncu, u nadi da ćemo zajedno spasiti više života. Euromelanoma skrining dan se održava svake godine, jednog dana u mjesecu maju i podrazumijeva besplatne preglede kože. Glavni razlog za organizovanje besplatnih skrining pregleda tokom kampanje je otkrivanje slučajeva melanoma u ranoj i potencijalno izlječivoj fazi, ali i da se identifikuju osobe sa visokim rizikom (npr. svijetao ten, prisustvo atipičnih nevusa, lična ili porodična istorija melanoma). Tema ovogodišnje kampanje je “Ne krivite godine, već UV zračenje”, kako bi se skrenula pažnja javnosti da poistovjete rizik od karcinoma kože sa prethodnim izlaganjem UV zracima.
„Vaša prošlost i način života direktno utiče na rizik od razvoja karcinoma kože.” dr sc. med Ana Popovic – nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje za Crnu Goru.

,,Kao doktor ORL aktivno učestvujem u dijagnosticiranju melanoma, i stoga poručujem sugrađanima da se na vrijeme jave ljekarima i iskoriste svaki dan otvorenih vrata bolnice za ovakve preglede“, istakao je direktor Opšte bolnice Nikšić – Marko Mitrović.
„Ove godine smo podržali napore dr Ane Popović da se što više pročuje za ovu opaku bolest koja zaista uzima maha, i zato smo kao ustanova podržali inicijativu da 19. maj bude dan otvorenih vrata dermatologije za naše sugrađane“, naglasio je Mitrović.
Poruka direktora Opšte bolnice Nikšić je edukacija i prevencija.
„Ovom prilikom želim i da se zahvalim i doktorici Popović ali i svim volonterima koji su učestvovali u organizaciji promo materijala kampanje melanoma kože“.

Euromelanoma skrining dan obilježiće se u OB Nikšić 19 maja od 10 – 14 h u dermatološkoj ambulanti OB Nikšić, kada će obavljati besplatni pregled mladeža bez prethodnog zakazivanja. Kontakt tel dermatoloske ambulante je 069115533.